A rendezvények fesztivállá fejlődésének margójára

Idén nyáron örömmel futottunk neki a már ismert helyszíneken történő újabb munkáknak. Lassan visszajáró fellépői leszünk egy-két helyszínnek, ezért évről-évre nyomon tudjuk követni egy-egy település, fesztivál fejlődését. A fejlődés mindig nagyszerű hír, hiszen egy település jó hírét egy jó rendezvény messzire viszi és megalapozza a következő év programjainak várakozását a közönségben.

De. De ott van az a mocskos de! A rendezvények technikai háttere sajnos nem mindig követi  a megnövekedett igényeket.  Sajnos belefutunk időnként egy-két kihívásba….

A fixen, évtizedre tervezett települési koncert helyszín mellé kiépített 32 A  egy idő után kevéssé válik a színpadon, hiszen ott már nem csak néhány reflektor és egy közepes hangrendszer muzsikál egész este, hanem komplett színpadtechnika, robotlámpákkal, erőforrásigényes erősítőkkel és mélyládákkal, füstgépekkel, egyebekkel. A kb 500-1000 főre tervezett települési buli évek alatt lassan 3000-5000 főssé hízik, és  a megnövekedett közönségszám pedig hozza magával a megnövekedett szolgáltatói csapatot is: jönnek a kávéautomaták, italoshűtők, fagyispultok és társaik, amik ugyancsak igénylik a teljesítményt a konnektorból.

A nyáron  belefutottunk egy olyan elektromos szekrénybe, ahol a 32 A-es áramot alumínium vezetékkel húzták ki közel 120 m-en keresztül a földben az épülettől,  és a helyi villanyszerelő vért izzadva próbálta megoldani, hogy mindenkinek elég áramot fejtsen le a hálózatról : a színpadtechnikának és a kajaszolgáltatóknak. Kérdeztük miért így képződött ez a kábel megoldás, és a válasz: az üzemeltető minél kevesebből próbálta kihozni a költségvetését az elektromos hálózatnak. Hiába kértem rézkábelt, ezt kaptam, mert ez olcsóbb. Bónusz, hogy kénytelen voltam bekötni,  de ha leég az épület, biztos nem fogja egyik főnök se bevállalni, hogy ő hozatta az alumínium kábelt mert az olcsóbb volt….

Kérdés az, hogy egyszer kifizetni egy rézkábelt olcsóbb-e a következő 10-15 évre, mint aggregátort bérelni évről-évre, vagy egy esetlegesen leégett középület felújítása?

Egy másik helyszínen, hiába volt az egy új, korszerű épület, költséghatékonyság miatt a színpadi helyszín mellett két méterre kilógott a földből a karnyi kábel ugyan (elegánsan elrejtve egy növénydézsa mögé), de 63 A-es kanóc végére nem rakták rá az elektromos szekrényt, onnan áramot venni nem lehetett.  A közeli épület  elektromos hálózatára dugva ment a színpad egyszerre a fagyis hűtővel, meg a közeli büfé fritőze, hűtője, kávéfőzője, világításával együtt, majd amikor sötétedés közeledtével felkapcsolták a színpadon lámpákat, a biztosíték közölte, hogy márpedig ő leold. MOST. Kapkodás műsor közben, a szolgáltatói sor szeme vérben forgott mert bevételkiesés, ha nem mennek a kajagépek, a színpadmester szeme ugyancsak vérben forgott, mert hiába írta le mit kér, azt valójában nem teljesítették neki… A rendezvényszervezőnek kikiáltott kollegina meg bociszemeket meresztve vonogatta a vállát, hogy de hát ennyi áram van… akkor ő most szól a villanyszerelőnek, aki jobbat nem tudva, két épületről odébb hozta az áramot a színpad további technikájának, csóválva a fejét közben, hogy már egy éve könyörög azért az elektromos szekrényért amit a 63 A-re rá lehetne kötni és béke meg nyugalom lenne….  Nem kicsi veszteséggel hozta az áramot, és persze ott a rizikó is, hogy mászkálnak keresztül-kasul a népek a kábeleken…

Kérdés az, hogy az egyszer kiépített elektromos szekrény mivel kerül többe, mint a rendezvényre kibérelt technika károsodásának kifizetése, az abból eredő viták, perek sorozata, a presztizs-veszteségek a közönség előtt, hogy egy új rendezvényhelyszínen rendszeresen elmegy az áram és megszakadnak a produkciók…?

Az ELMÜ reklámjában van: ha áram van, minden van.  A rendezvények technikája márpedig áramforráshoz kötött, ezért annak biztonságos üzemelése létfontosságú.

Megoldás: aggregátor bérlés, vagy megfelelő áramforrás kiépítésének igénylése a helyi elektromos szolgáltatótól a várható igényekhez. Igen, ehhez előzetesen kalkulálni kell, áramfelvételt, szolgáltatókat, mindenkit egyesével összefésülve, hogy kinek mennyi áram fog kelleni. Tudatosan tervezni, bele a költségvetésbe az áramfelvételt, az elektromos igényeket az erősítőtől a lámpákon át utolsó kávéautomatáig.

Mert az olcsóság itt bosszút áll, mint mindenütt, mindenkor.