Szakmai alapismeretek

Első lépésben megismekedhettek a szakma általános biztonságtecnikai ismereteivel, most pedig szakmai alapismeretekről olvashatnak.

Szakmatörténet:

Az 1940-es évek végén, a tudósok már ismerték a jelenséget, kiszámították lézetzését, de az első látható tartományban világító szilárdtest lézert 1960-ban Maiman készítette el.

Elsőként az 1970-es müncheni Opera Fesztiválon alkalmaztak lézert a Varázsfuvola bemutatóján, Magyarországon pedig először az Omega koncertjén láthatott a nagyközönség lézert 1973-ban. A lézeres produkciók rendkívüli sikert arattak, azóta számtalan cég alakult, hogy ezzel a különelges szakmával foglalkozzon.

Alapszabály, hogy szép lézeres produkciót csak sötétben lehet alkotni! Amennyiben nappal rendezünk műsort, mindenképpen meg kell oldani a sötétítést. A fénysugár csak füstben és sötétben látszik jól. Legkedvezőbbek azok a köd és füstberendezések, amelyek szélgéppel kombináltak, így nem keletkeznek átláthatatlan ködpamacsok a levegőben. Legalkalmasabbak a hazer-ek. Ez a ködgép berendezés beépített szélgéppel együtt kerülnek forgalomba, a  használt ködfogyadék vízbázisú, egészségre nem ártalmas.

A lézershow elemei: szövegek, grafikák, animációk, sugárjáték.

Első lépésben különböztessük meg az egyszerű diszkó lézer show-t a látványos lézer produkciótól. Diszkó lézer show esetén a legtöbb esetben a zene ütemére történő ritmikus fényjátékot, villódzást értünk. A megrendelő igényétől függően ez lehet egész estés, vagy egy este folyamán időszakonként visszatérő jelenség. Ez az időszakos fényjáték sokkal szerencsésebb, mert a közönség nem fásul bele a látványba, nem unhatja meg.

IMG_0937

A lézer produkció rövid ideig tartó látványos fényművészeti tevékenység (5-20 perc közötti időtartam ajánlott). Ebben az esetben a látvány érdekében minél több lézert célszerű alkalmazni. A műsort előzőleg megszerkesztik zenére és számítógéppel vezérlik, előfordul, hogy egy 15 perces műsoron 3-4 ember akár egy hónapon átdolgozik. Alkalmaznak grafikai vetítést és térbeli sugárjátékot úgy, hogy ezeket a látvány elemet összehangolják és a lézer-show egy komplett műsorszámként szerepel.

A lézeres rajzolás különlegessége, hogy az ábrák vonaljellegűek, nem kitöltöttek. Ezt a különleges tulajdonságot érdemes tudni, mert a lézer scannerek nem alkalmasak arra, hogy projektorként alkalmazzák (de ennek ellenére léteznek lézerprojektorok), és valljuk meg, nem is ez a fő cél, hanem a látványos térbeli effektek létrehozása: térbeli színes falak, hullámok, kúpok megjelenítése. Az ábrákat egy nagy sebességű scanner pár rajzolja X és Y irányú tükörmozgások segítségével. Ezeket a grafikus ábrákat rajzolhatjuk fehér vagy bármilyen világos falfelületre, aminek jó a fényvisszaverő képessége, speciális vetítővászonra. Lényeges, hogy a felület sík legyen, hiszen egy domború felületen (pl gazdagon díszített ház homlokzatán, falombozaton) az ábra felismerhetetlenségig torzulhat. A lézer show szépsége első sorban nem a lézerek teljesítményén múlik! A hatás nemcsak a fény-nyaláb erősségén, hanem a produkció kidogozottságán is múlik (időzítések, zene, az ábrák és effektek jó beállítása, színek választása, a komponálás).

887070_259318257550382_80041793_o

Rendkívüli módon számít az időzítés, valamint a scanner rajzolási frekvenciája. Ügyes alkalmazással szebb látványt lehet létrehozni több kisebb teljesítményű lézer összehangolt munkájával, mint egy nagyobb teljesítményű géppel. Fontos a színek alkalmazása is, például egy drámai zenei résznél érdemes a hangulathoz illeszkedő színeke (vörös, bíbor) alkalmazni a sugárjátékban. Több lézer alkalmazása esetén a látvány a lézerek számával arányosan hatványozódik.

A telepítés során ügyelnünk kell, hogy a lézer-show a közönség legnagyobb részéről jól látható helyen legyen. Mivel a lézer speciális látvány, ezért hallgassuk meg mindig a szakértők javaslatait, hogy a lehető legjobb látványt tudja biztosítani a közönség számára. Ebbe beletartozik az, hogy olyan helyre telepítsük a lézereket, hogy azt ne takarja ki semmilyen oszlop vagy díszletelem. Fontos, hogy legalább 2,5 m magasan legyena fényforrás, így senkinek a feje sem lesz útban, nem takarja ki a lézert. Ügyeljünk arra, hogy a közönséget ne kelljen nagy mozgásra késztetni, a tömeget ne kelljen terelgetni a látvány érdekében. Ez a legtöbb esetben rendkívül nehézkes és időigényes is, ráadásul biztos, hogy a közönség egy része nem tájékozódik megfelelő, ezért nem tudja majd megfelelően élvezni a látványt. Színapdi produkció esetén ügyelnünk kell a színpad berendezésére is, hiszen a díszlettől függően változhat a telepítés helye, ezzel a látvány is. Fontos tényező a telepítés során a jel és tápkábelek elhelyezése, vizes lézerek esetében az erősáram és vízhűtés biztonságos telepítése, mert amennyiben a vízrendszer elszabadul, jelentős károkat okozhat, nem beszélve az erősáram veszélyeiről.

Ezeket a feladatokat mindig bízzuk a szakemberre, látványtechnikai javalatait alkalmazzuk annak érdekében, hogy a közönség a lehető legszebb látványt élvezhesse.