Nagyteljesítményű szabadtéri lézerek

A problémás telepítésű, több száz kilós, erősárammal és vízhűtéssel működő beltéri lézereket felváltották a 220 V-ról működő korszerű, léghűtéses rendszerek. A kis súlyú, léghűtéses lézerek térhódításával egyidejűleg megjelent az igény arra, hogy ezeket a könnyen mobilizálható rendszereket szabadtéren is alkalmazzák. Természetesen egy 220 V-os léghűtéses lézert könnyebb működtetni generátorról olyan rendezvények esetén is, ahol nem biztosított az infrastruktúra. A technológia tovább fejlődött a 380 V-os vízhűtéses lézereknél, és Magyarországon is megjelentek a a nagy teljesítményű Nd-Yag lézerek. Ezek a nagy teljesítményű 230V-os léghűtéses lézerek eleinte még csak egy hullámhossz tartományban dolgoztak, de a technika fejlődésével párhuzamosan már a többszínű, nagy teljesítményű lézerek is megjelentek a piacon.

901423_609872332400491_164936354_o

Beltéri lézerek alkalmazása szabadtéren

Kisebb zárt tereken (magas épületekkel határolt kisebb terület), parkok fákkal sűrűn szegélyezett tisztásain, kisebb sportpályákon alkalmazhatóak a beltéri lézerek is. Ilyen produkciók esetén viszont mindenképpen ajánlott, hogy a kisebb teljesítményű lézerekből sokkal több dolgozzon, a teljesítmény így egyenletesen elosztva is megfelelő látványt nyújt.

A szabadtéri lézertechnika alapfeltétele ugyanaz mint a beltéri lézerek alkalmazásakor. A lézerfény sötétben és füstben látszik jól, ezért szükséges nagy teljesítményű ködgépek alkalmazása, és a közvilágítás lekapcsolása minden esetben! A lézerfény alaptulajdonsága, hogy csak sötétben látszik jól a levegőben, ez ugyanúgy érvényes a nagy teljesítményű lézerekre is, mint a kisebbekre. A lézerek szabadtéri alkalmazása többféle lehet: feliratozás reklámballonra, tűzfalakra, építkezési molinóra, sziklás hegyoldalra, erdő lombkoronájára, stb. Ebben az esetben jó, ha a felület közel egyenletes és minél világosabb, hogy onnan minél több fény verődjön vissza és az ábra minél kevésbé torzuljon, így biztosított a felirat és a logó jó láthatósága. Minél rücskösebb a felület, a vetített ábra annál jobban torzul.

 

Szabadtéri lézerprodukciók is igénylik a zenei hátteret, ezért szükség van hangrendszer biztosítására a helyszín méretéhez illő teljesítményben. Szabadtéri telepítéskor kiemelten fontos a lézer rendszerek biztonságos telepítése nemcsak aEgervarlatvanyterv9 másolata - Copy nézők, hanem a technika szempontjából is. Téli vagy esős időszakban érdemes a számítógépes vezérlőrendszer sátorban elhelyezni. Fontos, hogy a vezérlést minden esetben olyan helyre telepítsük, ahol nem zavarja a látványt. Nagy teljesítményű lézer rendszerekkel szökőkutak vízfüggönyére is lehetséges igen látványos dolgokat rajzolni. Ha az igényelt időpontban van az égen megfelelő alakú, méretű és állagú felhő, akkor feliratozhatunk arra is. Ezek a speciális nagy teljesítményű lézerek már a 4-es lézerosztályba tartoznak, telepítésük nagy körültekintést igényel. A korszerű rendszerek fényerő szabályozottak, a biztonsági rendszerek mechanikus fény kitakarást is tartalmaznak a lézerek közvetlen közelében. Telepítésekor körültekintően kell eljárni, magas állványzaton a közönség feje felett.

Bízunk abban, hogy cikksorozatunkkal a lézertechnikával kapcsolatos tévhiteket eloszlattuk, és a megszerzett ismeretek birtokában minél többször alkalmazzák ezt a csodálatos látványtechnikát.