A lézer-show kialakítása

Előző cikkünkben említettük, hogy mindenképpen szükséges megkülönböztetni a lézer-show tipusokat. Most egy professzionális lézerprodukció kialakításáról olvashatnak.

A lézerprodukció kialakíásakor mindenképpen figyelembe kell venni a környezetet, és a megrendelő által igényelt szempontokat. Vegyük példaként egy cég évadzáró báljának műsorát, ahol a lézerpordukció az utolsó műsorszám és azt ennek megfelelően kell kialakíani.

Első lépésben mindenképpen szükséges a megrendelővel egy egyeztető helyszínbejárás, ahol a megrendelő jelezheti zeni és grafikai igényeit vagy a műsorral kapcsolatos bárminemű elképzelését. A zene rendkívül fontos egy lézeres fényprodukció kialakításánál, meghatározza a műsor hangulatát, és fontos, hogy illeszkedjen a programhoz. Természetesen esetünkben egy évadzáró utolsó műsorblokkjaként ajánlott egy olyan zenét választani, ami vidám és pozitív hangvételű, az egész esti műsor utolsó számaként alkalmas arra, hogy egy olyan lezárást adjunk az egész estnek, amire jó ideig emlékeznif ognak a meghívott venédgek. Tehát a zenének mindenképpen dinamikusnak, és végén (mintegy az eredményes év zárásaként) ajánlott diadalmas hangvételűnek lenni. Természtesen a zenét lehet szerkeszteni sokféle témából és műfajból.

A zenei igények egyeztetése után jöhetnek a grafikai elemek, animációk. Cégek esetében mindenképpen megjelenik a céglogó, évadzáró alkalmával várhatóan igény lesz sziveszteri motívumokra (pl: konfetti, pezsgősüvek, pezsgőspohár, girlandok, tűzijáték animáció), Amennyiben a cég életében ez évben történt különleges változás (költözés, arculatváltás, fúzió, stb) a műsorban ezek az események is grafikusan megrajzolhatóak és beépíthaetőek. Érdems a grafikai motívumokat úgy kialakítani, hogy az egész egy kerek történet legyen, azaz mondanivalóval is rendelkezzen. A megszokott grafikus motívumok mellé a megrendelő jóváhagyásával beleszőhetünk humort, vagy érzelemfokozó elemeket. A grafikus motívumokat megjeleníhetjük speciális vetítővásznon, vízfüggönyön vagy bármilyen más felületen. Lézerprodukció esetén kihasználhatjuk a színpadon található felületeket is, így egy előadóművész segítségével varázslatos dolgokat tehetünk: táncosunk táncolhat egy rajzfilmfigurával (akár a cég lézerrel rajzolt kabalafigurájával), zongorázhatunk monumentális méretű razolt zongorán, ahol a klaviatúra életre kel, egy előadóművész villámokat szórhat a kezével, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A legtöbb esetben táncosok segítségével adnak még több dinamikát a lézerprodukcióknak, ennek egyik kiváló példája megtekinthető a www.goldlaser.hu oldalról letölthető Theo Dari laserboy pantomim videón is.

A zenei motívumok és grafika után ejtsünk néhány szót a sugárjátékról. Professzionális produkció esetén az előre megít zenére, számítógéppel vezérlik az előre megszerkesztett fényjátékot. A zene ritmusához illesztik a lézerfény-effekteket: lassú zenei részekhez lassan változó színű térbeli hullámokat és egyéb lassú ábrákat, gyors, pörgős részekhez értelemszerűen ritmusra váltakozó effekteket és színeket illesztenek. A szín rendkívül hangulatmeghatározó lehet, itt is drámai zenei részeknél érdmees a étmához illeszkedő színt választani: vöröset, bíbor árnyalatokat, vidám témáknál ritmusra váltakozó, hangulatában vidáman illő színeket.

A sugárjáték látvány kialakításánál rendkívülf ontos az alkalmazott lézerek teljesítménye és színe. Természetesen minél több színnel és minél több lézergéppel van lehetűségünk dolgozni, a látvány is úgy hatványozódik!!! A könnyű telepíthetőség miatt célszerű nagy teljesítményű, színekverővel és eltérítőrendszerrel egybeépített színes Yag-lézereket alkalmazni, illetve a látvány érdekében, egy térben szimmetrikusan elhelyezni a a lézereket a színpadon és környékén. Amenniyben 3D-s hatást akarunk elérni, a színpad mögé kell telepíteni a grafikus lézert és egy speciális vetítővészonra dolgozni. Bátran telepíthetjük a lézergépeket különböző magasságokba, ezzel is fokozva majd a térben kialakuló látványt. Amennyiben igazán speciális látványt akarunk létrehozni, nem csak a színpadra, hanem annek környékére is telepíthetünk sugárjáték lézereket, mert így a látvány sokkal dúsabb és monumentálisabb lesz. Következő cikkünkben a nagyteljesítményű szabadtéri lézerekről olvashatnak.