Lézertechnika a színházban

A lézer látvány kialakításánál – mint említettük – alapszabály, hogy csak sötétben lehet alkotni! Szükséges még a fényt megtörő közeg, ezért a fénysugár csak füstben és sötétben látszik jól.

Egy komplett lézerrendszer az alábbi eszközökből áll:

  • lézergépek
  • lézernyaláb eltérítő rendszer (scannerek, esetleg tükörpad)
  • vezérlő rendszer (számítógépes, régebben analóg rendszerek)
  • külső optikai elemek (tükrök, optikai rácsok)
  • vetítő felület (vetítővászon, vízfal, fehér falfelület, stb)
  • ködgépek a szükséges teljesítményben.

A lézer látványt ezekkel az eszközökkel alakíthatjuk ki. A lézergép lehet bármilyen színű monokróm vagy színes lézer, de a legszebb látványt természetesen minél több színes lézer biztosítja. Eltérítő rendszer rendkívül sokféle változatban készül, a házi építésű (ma már elavult) magnómotoros tükörpadoktól kezdve a több millió forint értékű gyári rendszerekig. A régebbi, házi építési tükörpados rendszerek hátránya, hogy használat közben elhangolódhatnak, porosodhatnak, ezért a lézerfény teljesítményét lecsökkenthetik. A mai legkorszerűbb lézergépeket már egybeépítik az eltérítő rendszerrel (scannerrel), ezért a rendszer telepítése rövid idő alatt precízen megoldható. A korszerű rendszerekkel gyorsan kialakítható az előadáshoz a megfelelő sugárjáték (térbeli színes legyezők, hullámok, kúpok, négyzetek, piramisok, stb.) és grafikus vetítés (feliratok, 3D animációk, grafikák). Magyarországon lehetőség van a telepített külső tükrök alkalmazására, de külföldön már jó néhány helyen ezt nem engedik meg.

A színpadi felhasználás esetén különbözőféleképpen alkalmazhatjuk a lézert:

Díszletelemként

A lézerfal alkalmazható különböző telepítési helyekről (színpad háta mögül), ilyen esetekben a lézer, mint térelválasztó elem szerepel. A víz megjelenítéseként alkalmazhatunk mozgó sinus hullámot a színészek lábainál, a lézerfolyón akár csónak is evezhet. Álló lézerpadlót (egyszerű sík legyező) alkalmazva kiemelhetünk különböző mozgásokat a fénybe történő belenyúlásokkal, kitakarásokkal. Ebben a szituációban feltétlenül szükséges az előadóművészeket megismertetni a lézer veszélyes tulajdonságaival.

Szereplőként

Előadóművészekkel kombináltan a lézer akár önálló életre is kelhet, megrajzolhatunk vele akár egy életre kelő tárgyat, egy rajzfilm alakot, akivel játszhatnak és beszélgethetnek az előadók, vagy akár egy vonatot is, amire felszálhatnak.

Különleges fényhatásoknál

Cél rendszerint a színdarabhoz kapcsolódó kiegészítő fényjáték, ez lehet akár sugárjáték (Padlás), akár felirat (Mozart), vagy egyetlen fényeffektus, esetleg ezek kombinált alkalmazása (például egy futurisztikus színdarabban, a börtön rácsait lézer rajzolja ki). A látványt legtöbbször a próbák alatt alakítja ki a rendező, a cél az előadás művészi hatásának fokozása a látvány segítségével.

3D animációk, „hologram vetítés”

Hála a sok jövőben játszódó filmnek, egyre elterjedtebbek az ún. „hologram” vetítésének igénye. Természetesen a tudományos kutatólaboratóriumokban – több millió dolláros költséggel – már van lehetőség valós hologram megjelenítésére, de a látványtechnikában egy sokkal olcsóbb, speciális trükköt alkalmaznak.
A 3D animációt úgy rajzolják meg a sötétben, hogy a közönség felé egy különleges, féligáteresztő vetítővászonra vetítik az ábrát, amely tökéletes 3D hatást kelt. A vetítő fényforrás is jól látszik a vásznon át. Sötétben ez a vetítőfelület nem látszik, ezért olyan látványt nyújt, mintha a közönség előtt a térben lebegne az ábra. Futurisztikus előadásoknál, szellemalakok megjelenítésénél érdemes ezt a technikát alkalmazni.

Látványfokozó elemek

Természetesen a sötétségen és a füstön kívül alkalmazhatunk még különböző effekteket: buborékgépet, esőfüggönyt, habgépet, külső tükröket, optikai rácsokat, interferencia rácsot, bármit, ami a levegőben mozgó fényt megtöri. Minél több optikai effektust használunk, annál szebb és dúsabb látványt valósíthatunk meg.
Az elérni kívánt látvány érdekében szükséges a világítástervezővel, fővilágosítóval, összehangolni a lézeres tevékenységet, hogy a sötétség, villanó stroboszkópok, kiegészítő fények és vetítések és a lézer sugárjátékának összehangolása után, a közönség garantáltan élményszerű vizuális hatást élhessen át. Amennyiben találunk jó fényvisszaverő képességű felületeket (pld. tükörfal), érdemes annak látványsokszorozó hatását felhasználni, a lézereket ezzel szembe telepíteni, speciális vetítővászonnal térbeli ábrákat megjeleníteni.
Mindenképpen ajánlott sok lézer együttes alkalmazása, hiszen minél több lézert alkalmazunk a produkció folyamán a látvány a lézerek számával nem sokszorozódik, hanem hatványozódik!

Zene

Akár klasszikus vagy populáris műfaj, a lézer egyformán illeszthető bármilyen zenéhez. Korszerű vezérlőrendszerekkel a lézer látvány mozgása és színezésének sebessége a zene üteméhez illeszthető, ezáltal a hatás, a mondanivaló fokozható.
Értelemszerűen a lassú zenei témáknál a lézersugár-játék méltóságteljesen, lassan mozog, esetleg áll, színeit lassan változtatja. Nagy terekben lényeges a monumentalitás érzetének keltése. Dinamikus, ritmikus zenénél a sugárjáték is dinamikusan mozog, a fényjáték is ennek megfelelően vadabb.

Színek

Érdemes a színeket is a zene dinamikájához választani, például drámai zenei részeknél több vörös árnyalatot használni. A színek rendkívüli módon erősítik a látvány érzelmi töltetét, és valódi élményt akkor tudunk nyújtani, ha az érzelmek húrján is játszunk. Minél több lézert alkalmazunk, annál szebb látványt tudunk kialakítani és ezzel kiemelni az esemény színvonalát. A színek és a zene dinamikájának felhasználása természetesen itt is jelentős szerepet játszik.