Látványtechnika

A lézer látvány kialakításánál – mint említettük korábbi cikkeinkben is, – alapszabály, hogy csak sötétben lehet alkotni! Szükséges még a fényt megtörő közeg, ezért a fénysugár csak füstben és sötétben látszik jól.

Egy komplett lézerrendszer az alábbi eszközökből áll:

  • lézergépek
  • lézernyaláb eltérítő rendszer (scannerek, esetleg tükörpad)
  • vezérlő rendszer (számítógépes, régebben analóg rendszerek)
  • külső optikai elemek (tükrök, optikai rácsok)

kvant

A lézer látvány ezekkel az eszközökkel alakítható ki. A lézergép lehet bármilyen színű monokróm vagy színes lézer, de a legszebb látványt természetesen minél több színes lézer biztosítja. Eltérítő rendszer rendkívül sokféle változatban készült, a házi építésű (ma már elavult) magnómotoros tükörpadoktól kezdve a több milliló forint értékű gyári potikai rendszerekig. A régebbi fajta házi építési tükörpados rendszerek hátránya, hogy használat közben elhangolódhatnak, porosodhatnak, ezért a lézerfény teljesítménye lecsökkenhet. A mai legkorszerűbb lézergépeket már egybeépítik az eltérítőr neszerrel (scannerrel), ezért a rendszer telepítése rövid idő alatt precízen megoldható, nem igényel hosszas beállítási procedúrát. Ezekkel a korszerű rendszerekkele gymormán megvalósíthatunk sugárjátkot (térbeli szíens legyezők, hullámok, kúpok, négyzetek, piramisok, stb) és grafikus vetítés (felirato, 3D animációk). Magyarországon lehetőség van a telepített külső tükrök alkalmazására, de külföldön már jónéhány helyen ez nem lehetséges.
A telepítés során ügyelnünk kell, hogy a lézershow a közönség lehető legnagyobb részéről jól látható legyen, hiszen a cél a jelenlévők szórakoztatása, elkápráztatása.

Lézerlátványok

A felhasználás lehetősége rendkívül széleskörű, az egyszerű, egylézeres diszkó lézer show-tól kezdve a nagy volumenű rendezvényekhez, bálokhoz, koncertekhez, videoklip forgatásához, stb. kapcsolódó lézerpdoukción át a különböző művészeti tevékenységekhez illesztett performansz jellegű fénymávészethez.
Ezeknek a lézerprodukcióknak az időtartama rendkívül változatos lehet, illesztve a felhasználs céljához. Elős lépésben különítsük el a különböző célú lézer átványokat.

3D animációk, „hologram vetítés”

Hála a sok jövőben játszódó filmnek, egyre elterjedtebbek az ún. „hologramm” vetítésének igénye. Természetesen már a tudományos kutatólaboratóriumokban többmillió dolláros költségvetéssel van lehetőség valós hologram megjelenítésére, de a showtechnikában egy speciáls trükköt alkalmaznak.
A 3D animációt úgy rajzolják meg, hogy a sötétben egy speciális féligáteresztő vetítővászonre vetítve tökélets 3D hatást kelt, mivel a vetítő fényforrás is jól látszik a váasznon át. Sötétben ez a vetítőfelüólet nem látszik, ezért olyan látványt nyújt, mntha a közönség előtt a térben lebegne az ábra.

3dlaser

Égre vetítés, feliratozás

Számtalan megkeresés érkezik ezzel kapcsolatban,d e valljuk meg a legfőbb probléma nem a megfelelő teljesítményű lézerek biztosítása, hanem a vetítő felület, a felhő biztonságos telepítésén múlik. Nyári éjszakákon rendszerint biztos, hogy az égen nincs semmilyen felület amiről visszaverődik a fény, hanem a fénysugarak a világűrbe távoznak. A természet a legtöbbször nem alkalmazkodik a megrendelő igényeihez, nem hajlandó megfelelő méretű és állagú felhőt biztosítani a kiszemelt helyszín felett a kívánt magasságban. Technikai megoldások léteznek (ballon, füstbomba), de ezzel arányosan a költségek emelkednek.

Látványfokozó elemek

Természetesen a sötétségen és a füstön kívül alkalmazhatunk még különböző effekteket: pirotechnikát, buborékgépet, esőfüggönyt, habgépet, külső tükröket, optikai rácsokat, bármit, ami a levegőben mozgó fényt megtöri. Minél több optikai effektust használunk, annál szebb és dúsabb látványt lehet megvalósítani.

fulllaser

Diszkó

Legtöbb esetben a megrendelő részéről az igény a táncoló közönség fénytranszba ejtése. A látvány létrehozásakor legtöbbször az a cél, hogy a tánctéren a lehető legtöbben lássák a fényjátékot, ennek szem előtt tartásával telepítsük a lézert/lézereket. Ajánlott a tánctér felett elhelyezett traverz rendszerre telepíteni a lézereket, a vezérlőrendszert pedig közel a technikai pulthoz, vagy közvetlen a technikai pultba telepíteni. Gy lehetőség van a fénytechnikussal, projektorossal összehangolni a tevékenységeket, hogy a sötétség, villanó storoboszkópok, kiegészítő fények és lézer sugárjátékának összehangolása utána a közönség garantáltan vizuális orgazmust élhessen át.
Amennyiben találunk jó fényvisszaverő képességű felületeket (pl: tükörfal), érdemes annak látványsokszorozó hatását felhasználni, a lézereket ezzel szembe telepíteni, speciális vetítővászonnal térbeli ábrákat megjeleníteni.

IMG_4161

Színház

A cél rendszerint a produkcióhoz/színdarabhoz kapcsolódó kiegészítő fényjáték, ez lehet akár sugárjáték (Vígszínház: Padlás), akár felirat, vagy egyetlen fényeffektus, esetleg ezek kombinált alkalmazása (például egy futurisztikus színdarabban a börtön rácsait lézer rajzolja ki). A látványt legtöbbször a próbák alatt alakítják ki, a cél az előadók művészi teljesítményének fokozása a látvány segítségével.

super-naturel-breakdancer-600x300

Koncert

Akár klasszikus vagy populáris műfaj, a lézer egyformán illeszthető bármilyen zenéhez (pl: Arena Classic, Omega, Pink Floyd) ezekben az esetekben a lézert rendszerint élőben vezérlik, a próbák folyamán egyeztetik a látvány-igényeket. Értelemszerűen a lassú zenei témáknál a sugárjáték méltóságteljesen, lassan mozog, esetleg áll, színeit lassan változtatja. Nagy csarnokokban lényeg a monumentalitás érzetének keltése. Dinamikus, ritmikus zenénél a sugárjáték is dinamikusan mozog, a fényjáték is ennek megfelelően vadabb. Érdemes a színeket is a zene dinamikájához választani, például drámai zenei részeknél több vörös árnyalatot használni. A színek rendkívüli módon erősítik a látvány érzelmi töltetét, és valódi élményt akkor tudunk nyújtani, ha az érzelmek húrján is játszunk.

dürerkert005

Rendezvények

Ebben az esetben a lézereket különböző módon is fel lehet használni, nem csak produkció jelleggel, hanem speciális díszlet jellegű látványként is (pl: bejáratnál lézerkapu, térelválasztó) Legtöbb esetben nyitó vagy záró műsorrészként alkalmazzák a lézerprodukciókat, ez emeli a rendezvények jelentőségét és exkluzivitását. A produkció tartalmaz zenére megírt time-code-os sugárjátékot és a témához illeszkedő grafikai elemeket (céglogó, animációk, feliratok a rendezvény témájával kapcsolatban). Ajánlott rövidebb grafikus blokkokat alkalmazni, hogy a közönség élvezhesse a sugárjáték szépségét is. Mindenképpen ajánlott sok lézer alkalmazása, hiszen minél több lézert alkalmazunk a produkció folyamán a látvány a lézerek számával nem sokszorozódik, hanem hatványozódik! Minél több lézert alkalmazunk, annál szebb látványt van lehetőségünk kialakítani és ezzel kiemelni az esemény színvonalát. A színek és a zene dinamikájának felhasználása természetesen itt is jelentős szerepet játszik.

486808_282117555222412_1426572664_n

Performance

Ez a lehető legtágabban értelmezhető lézerműfaj. Csak a művészek fantáziája szab határt. Az alkalmazások egy részében a lézer kiegészítő fényként szerepel, de természetesen főszerepet is játszhat. Fontos, hogy a művész szabad kezet kaphasson a látvány kialakítása során, de a próbák alatt megismerhesse a műfajához kapcsolódó legtöbb optimális lehetőséget amit a lézer kezelőjének kell bemutatnia, ajánlania.

07